Du er her: Forsiden > Fellesfag

Fellesfag

Generelt om Fellesfag

Gjennom fellesfagene utfordrer og veileder vi deg faglig, sosialt og personlig. Hver elev må bidra i fellesskapet for å skape et kreativt, godt og trygt miljø. Fellesfagene har ulike tema hvor du lærer å utvikle deg selv og medelever. Du får faglig input innen idrett, estetiske fag og kultur. Felles opplevelser skaper samhørighet og glede.

Vi har følgende fellesfag:

Morgensamling

Vi starter skoledagen med felles samling i auditoriet kl. 08.30. Vi ser nyhetene på TV, synger en sang og har ord for dagen. Ansvaret går på omgang mellom lærere og elever. Du får veiledning underveis og tilbakemelding i etterkant. Innholdet bestemmer du, men hensikten er at vi skal få positiv energi til å starte dagen.

Ferdighetstrening

Fellesfag med fokus på å utvikle mentale, fysiske og relasjonelle ferdigheter. Eksempler på temaer kan være prestasjonspsykologi, motivasjon og målsetning, coaching, konflikthåndtering og restitusjon. Faget består av en kombinasjon av teoretiske og praktiske økter.

Husgrupper og internatliv

Husgruppene er skolefelleskapets lim. Vi deler inn i husgrupper etter hvor du bor på internatet. Hver husgruppe har en del praktiske gjøremål som internatvask, morgensamlinger, kjøkkentjeneste, felleskvelder og
festkvelder. Samtidig skal den ivareta et godt miljø for hver enkelt, og for alle på skolen. Hver uke er det husmøte.

Husgruppe-konkurranser
Felleskvelder og fester

Konkurranse mellom husgruppene, der gruppene får ulike typer oppgaver som utfordrer samarbeid, fysiske, mentale og sosiale ferdigheter.

Felleskor / sang
Felleskor

Her får du en fellesopplevelse du sjelden vil glemme! Å være en del av et kor på 100 røster opplever man ikke mange ganger i livet.

Linjeseminarer
Seminar

Alle linjene har ansvar for å arrangere et linjeseminar for resten av skolen. Dette gir deg en innsikt i de andre linjene på skolen, og en fin erfaring med å instruere andre.

Foredrag / workshops

Foredrag / workshops tar for seg ulike temaer og holdes av skolens lærere eller eksterne foredragsholdere.
Eksempel på temaer:

• Triathlon Supersprint
  • Psykisk helse
  • Idrettsskader
  • Rock mot rus
  • Kosthold og ernæring
  • Juleverksted
  • Utdanningsmesse
  • Antidoping
  • Dugnad

Felleskvelder og fester

Hver husgruppegruppe har ansvar for å arrangere felleskvelder for resten av skolen. De velger seg ofte ut et tema og lager underholdning, oppgaver, eller konkurranser ut i fra dette.

Gjennom et folkehøgskoleåret har vi også noen store fester der husgruppene er ansvarlige for dekking av  bord, servering, holde bordtale,  lede bordsettingen osv. Foreldrehelgen er et eksempel på en slik fest, nyttårsball en annen.

Praksis

Praksis kan bestå av arrangement- og undervisningspraksis. Være funksjonær på et idrettsarrangement eller ha treneransvar for barn og ungdom.

Vi har en samarbeidsavtale med Geilo IL, der vi er med i funksjonærstaben  når de arrangerer Sparebank 1 cup / DNB-cup i skiskyting.

Skolen driver en egen allidrettsskole for barn i bygda.

Prosjektuker

Vi har to prosjektuker i løpet av året organisert på tvers av linjer og faggrupper.
På høsten har vi en uke der vi forbereder foreldrehelga. Uka brukes til å forberede aktiviteter og lage revy som
presenteres i helga.

På våren arrangerer vi en kortfilmfesival, som avsluttes med premierer og prisutdelinger i rene Hollywood-stil.

TaVare

Skolen er med i et trafikksikkerhetsprosjekt i samarbeid med Trygg trafikk og Buskerud fylkeskommune.
I denne forbindelse har vi utarbeidet vår egen trafikkpolicy. Her er noen av punktene:

• Vi holder fartsgrensene og tilpasser farten etter forholdene.
  • Vi bruker sikkerhetsbelte.
  • Vi sikrer last i buss og bil, eventuelt bruker vi tilhenger med kapell til utstyr.
  • Vi bruker refleks eller refleksvest når vi trener langs vei.
  • Vi bruker hjelm når vi sykler, går på rulleski eller rollerblades.
  • Vi tar ansvar og minner hverandre på reisepolicyen.
  • Elever som kjører i skolens regi gjør dette etter skriftlig avtale med skolen.

Egenvurdering

I mai setter du deg ned og skriver enegenvurdering over ditt folkehøgskoleår. Du velger ut fag som har gitt deg innsikt. Gjerne fag/opplevelser som du kan bruke i forhold til livet/utdanning/yrke du tenker deg i framtida. Å skrive egenvurdering er et viktig bevisstgjøringsarbeid for deg, men det er også viktig for at du skal få et godkjent vitnemål over skoleåret.