Du er her: Forsiden > Valgfag

Valgfag

Du vil få tilbud om både lærerstyrte og elevstyrte valgfag. Det er valg flere ganger i løpet av skoleåret, på den måten vil du få prøvd flere fag.

Lærerstyrte valgfag

Store valgfag, 4 timer pr. uke

Tre ganger i løpet av året kan du velge store valgfag. Valgfaget gjennomføres med 2 + 2 timer pr. uke.

Små valgfag, 2 timer pr uke

To ganger i løpet av året kan du velge små valgfag. Hvert valgfag består av 20 undervsningstimer.

Tilbudet vil variere fra år til år med bakgrunn av lærerkrefter og hvem som har timeressurs til valgfag.

Elevstyrte valgfag

To ganger i løpet av året kan du velge elevstyrte valgfag. I hver periode skal du delta på minst ett valgfag eller selv ha ansvar for ett. Valgfagene legges utenom undervisningstid og fordeles utover i uka, slik at det er mulig å velge flere fag. Hvert fag består av ca. 10 undervisningstimer. Elevstyrte valgfag er en god arena, for at du selv kan få undervisningspraksis. I skoleåret 2015/-16 har vi hatt følgende elevstyrte valgfag: Håndball, Basketball, Kampsport, Magi - korttriks, Turn, Sjakk, Futsal, Bodyweight - fitness, Nettspill, Bandy, Poker, Svømming, Bassenglek - badstu, Skadeforebyggende trening og Massasje og chill.

Tilbudet vil variere fra år til år med bakgrunn av hva elevene i det enkelte årskullet ønsker å tilby.

Eksempel på valgfag de siste årene:


Sjakk

I dette valgfaget spiller vi først og fremst mye sjakk, for det er gjennom mye spilling vi lærer. Vi ser på grunnleggende sjakkteori, og de ulike fasene i spillet (åpning, midtspill og sluttspill), noe som forhåpentligvis vil kunne gi oss nye strategier i spillet vårt. Sjakk valgfag passer for deg som har evnen til å fokusere over litt tid, og det er åpent for alle, enten du kan sjakk fra før eller ikke.


Golf

I valgfag golf benytter vi skolens egen pitch and putt-bane. Vi øver på grunnleggende teknikk med jern og putter, og lager våre egne småturneringer. Dette er et valgfag for deg som vil lære å spille golf, og for deg som allerede spiller golf. Skolen har også køller og utstyr til utlån.


Yoga/pilates

Yoga og pilates er treningsformer som har eksplodert i popularitet de siste årene. Denne type trening anbefales som en del av et hvert treningsregime. I dette faget vil kjernemuskulaturen vœre i fokus, og du får styrket kroppen i et balansert og rolig tempo. En behagelig og effektiv treningsform som vil gjøre deg smidig og sterk.


Akrobatikk

Det er trening med fokus på kroppskontroll, gymnastiske kunsttykker og jibberelaterte vågestykker. Det her er trening innenfor turn- og jibbesjangeren. Trening med fokus på motorisk innlæring, utvikling av romorienteringsevne og ulike triks. 


Pardans

Du vil lœre grunnleggende teknikk og trinn innen ulike sjangre av pardans. Eksempler er vals, swing, jive, cha cha cha, salsa og tango. Samspill mellom deg og din partner vil også vœre i fokus - hvordan føre og bli ført. Vi danser etter passende musikk til de forskjellige dansestilene.


Streetdance

I dette valgfaget vil du vœre innom dansestiler som hiphop, jazz, funk, freestyle og breakdance. Du lœrer ulike trinn og koreografier etter fengende musikk, samt morsomme dansetriks både alene og i par. Streetdance er supert for å utvikle din koordinasjon, kroppsbeherskelse og rytmeforståelse.


Mat og energi

Dette er et valgfag med hovedvekt på matlaging. Vi lager retter av varierende vanskelighetsgrad, alt fra hjemmelaget burger til krumkaker. Maten som lages spiser vi sammen etterpå. Noen ganger vil retten tilberedes og nytes ute rundt et bål, andre ganger inne ved et dekket bord. Et sosialt og hyggelig fag


Jibb

Ski og snowboard i skolens mini-park, som består av et hopp/kicker og ulike rails. Av rails har vi både boxer, staircase, handrail og hardplastrør. Alt en trenger for å lære seg forskjellige triks av forskjellig vanskelighetsgrad - og selvfølgelig uavhengig av eget nivå. 

Sentrumsløpet
Sentrumsløpet

I dette faget deltar man i den store folkefesten som sentrumsløpet er. Flere tusen mennesker løper en løype på 10km i Oslo sine gater i april mnd. I dette valgfaget vil du trene deg opp til denne folkefesten. Her vil det bli intervalltrening, både kortere og lengre. Vi løper for det meste utendørs, det er deilig å komme seg ut for å løpe litt på vårparten! Faget passer for deg som har løpt mye før, samtidig som det passer for deg som vil få inspirasjon og veiledning til hvordan man kan trene seg til bedre utholdenhet.

Badstu- laft og løft
Anno - øks, jern og tre

Hver deltaker får sin øks og sitt tre som skal hogges, barkes og gjøres klart til huset i Middelalderskogen.  «Å smi mens jernet er varmt» blir et ordtak i praksis – smeden varmer jernet og viser hvordan. Det kan bli kniv, knagg eller nøkkelholder. Vi blir svette av arbeidet og varmer oss ved bålet når det trengs!!


Høy kølle

I dette valgfaget vil du få en innføring i ulike idretter som inneholder kølle eller rackert. Vi spiller innebandy, badminton, bordtennis og ishockey. Her vil du få en innføring i reglene til de ulike idrettene, samt trene både på individuelle ferdigheter samt relasjonelle ferdigheter som trengs i et lagspill som f.eks innebandy. Øktene er mye spillbaserte, der ulike deløvelser inngår i oppvarminga av øktene. Vi bruker skolens flotte idrettshall som hovedbase, samt skolens skøyteis på vinteren for ishockey.

Action

Gjør hverdagen bedre med lure tiltak som både sparer bryderi og ikke minst irritasjon over tungvinte løsninger. Vi er i gang med registreringer og tiltak i neste omgang. Slik at det kan dokumenteres og slås fast at ny løsning er bedre enn de gamle. Det forskes og grubles for å gjøre hverdagene bedre for alle på Idrettsskolen. De to første tiltaka er bruk av tørkepapir og det trådløse nettverket på Idrettsskolen.


Livredning

Grunnleggende førstehjelp og livredningskunnskap. Kombinasjon av teori, praktisk øving på førstehjelpsferdigheter og trening på livreddende teknikker i basseng. I dette valgfaget får du mulighet til å gjennomføre en livredningsprøve som gjør deg kvalifisert til å jobbe som badevakt. Noe basistrening blir det også tid til. ​

Street artStreet art

Bildekunst oppført i det offentlige rom, ofte utført av amatørkunstnere. Street art på Idrettsskolen er begrenset til skolens bakgård. Vi jobber med signatur utført med sjablong.

Skihopp
Skihopp

Fra 0 til 60 meter i 5 bakkestørrelser. Grunnleggende øvelser og progresjon som gir grunnlag for å fly gjennom lufta….som «det er noe djevelsk besettende ved» ifølge Kjell Aukrust.

Longboard
Longboard

Et longboard er en spesiell, lengre utgave av et skateboard og du får en mer flytende skaterstil. Ved å lage ditt eget longboard, kan du selv velge form, karakteristikk, og uttrykk.

Band / studio
Band / samspill

Har du litt kunnskap om et instrument og en drøm om å spille i et band, har du sjansen her! Gruppa blir delt opp i to grupper: ''Unplugged'' Akustisk band og ''Plugged'' Band

Soloinstrument som sax, fløyte eller munnspill o.l. er et flott bidrag. Har du dette, ta det med! :-)

Langrenn
Langrenn

Kort innføring i prepping og smøring av ski. Deretter brukes tida på teknikkveiledning både i klassisk og fristil. Valgfaget avsluttes med at vi reiser på Vegglifjell og går lengre turer i fantastiske løyper.


YouTube stunt

Her er kreativt samspill i fokus!
Lag en kortfilm eller samle inn bilder til en mimrefilm. Bevisst gjør dine valg av motiv og kameraføring. Prøv deg på grunnleggende redigering av video og bruken av videoeffekter. Filmen blir lagt ut på skolens youtube konto.

Coaching
Coaching

Dette er et valgfag der det handler om veiledning, motivering, læring der en skal bli flinkere til å ta bevisste valg for å få utvikling. Det handler om å "bygge opp" og ikke "bryte ned".

Bilde- / videoredigering
Bilderedigering

Få mer ut av bildene dine. Vi ser på hvordan vi kan bearbeide bildene med hensyn til blant annet lys/kontrast, farge og oppskarping. Bruk av ulike verktøy. Lær å lage fotomontasjer. Innføring i Photoshop.

Volleyball
Volleyball

Valgfaget legges opp ut fra ferdighetsnivået til elevene. Vi øver på de mest grunnleggende teknikkene som; fingerslag, baggerslag, smash, blokk og serve. Dette for å få til et best mulig spill. Mesteparten av tiden brukes på spillsekvenser. Når været tillater det, flytter vi oss ut på beachvolleyballbanene.​

Musikaldans
Musikaldans

I valgfag Musikaldans lærer du koreografier fra kjente musikaler som Hairspray, Grease, High School Musical, Dirty Dancing, Chigaco, Flashdance eller Footloose. I tillegg jobber vi med pardans og løft som vi legger inn i koreografien. Du trenger ingen erfaring, timen passer både for nybegynnere og for deg som har danset før.

Friidrett
Friidrett

Stavsprang, høyde, lengde, spyd, kule, diskos, sprint – teknikklæring der en merker og måler framgang når riktig teknikk forbedres.

Minnebok
Allidrett

Her jobber vi med å planlegge og lede gode aktiviteter for barn. Praktisk øvingsutvalg basert på mye leik gir deg en god øvingsbank. Teori om leder-/ trener rollen, barns psykomotoriske utvikling, og barneidrettens bestemmelser, er god ballast å ha med seg når du prøver deg som trener på Allidrettsskolen for barn mellom 6-10 år. Fullført valgfag gir Aktivitetslederkurs i Barneidrett

Lydfilredigering
Lydfilredigering / studio

Audacity brukes primært som redigeringsverktøy. Vi kopierer, limer og klipper og redigerer musikalske overganger. Eksperimenterer med opptak og effekter. F.eks. lag ditt eget danse- / treningsprogram, eller lag et hørespill – eller kanskje en lydquiz. Vi har også tilgang til et Cubase musikkprogram om du er mer interessert i studio arbeid.

Skøyter / hockey
Skøyter / hockey

Her brukes skolens egen skøytebane til trening av generelle ferdigheter på skøyter og i tillegg brukes mye tid på spill og spillrelaterte øvelser.

Foto
Foto

Ta kontrollen over kamera, og bli en bedre fotograf. Du vil lære å sette innstillingene selv, og ikke bare la kamera tenke for deg. Vi vil jobbe med komposisjon, lys og kreativitet.

Peiskos / strikkekafe
Peiskos / strikkekafe

Når mørket senker seg, er det koselig å samles foran peisen. Du lærer å strikke myke plagg som sokker, lue, votter, pulsvarmere eller skjerf. Godt til kalde vinterdager eller som julegave til en du er glad i <3

Innebandy
Innebandy

Et valgfag med mye spill og spillrelaterte øvelser. Fra spill 2 mot 2 på små baner til spill 5 mot 5 på full bane.


Zumba

Zumba er en populær treningstime som kombinerer fitness, dans og fengende rytmer. Liker du høy energi, kul musikk og bevegelser, er Zumba noe for deg! Dette er en åpen klasse og passer for alle, uansett om du har tidligere erfaring eller ikke.

Basistrening
Basistrening

Trening inspirert av Olympiatoppen.  Økter der grunnlaget legges for å kunne prestere best mulig i alle typer idretter og dans - eller rett og slett komme i generelt god form. I det faget har vi fokus på generell basistrening - også får elevene mer idrettsspesifikk basistrening på de ulike linjene.

Futsal
Futsal

Futsal er en raskt voksende sport i hele verden. Futsal krever hurtighet, utholdenhet og teknikk, og vi trener på alt dette gjennom valgfagets forløp. Det er mye action, og du er mye involvert i spillet da det kun er 4 mot 4 som spiller ute på banen. Dette er en utrolig morsom og intensiv treningsform innen fotball, og man utvikler gjerne teknikken og pasningsferdighetene ved denne type spill. 

Kreativ tekstil
Kreativ tekstil

Fra ide til ferdig produkt designer du klær, acsessories. Bruk av ulike materialer som ull og et mangfold av tekstiler. Vi har en hyggelig tekstilavdeling med symaskiner.

Crossfit
Crossfit

Crossfit er en treningsform som vektlegger funksjonelle øvelser hvor muskler i hele kroppen er i sving samtidig, med høy intensitet og stor variasjon. Her trenes både utholdenhet, styrke, koordinasjon og mobilitet og kroppen blir utsatt for allsidige utfordringer som kan skaleres ut i fra den enkelte deltagers nivå.

Keramikk
Keramikk

Gjennom ulike teknikker formes krus, telykter, boller og fat. Her kan du utfolde dine kreative sider. Vårt keramikkverksted har dreieskiver og mulighet for støp av leire.